ut med julen och in med hållbara blommor!

Hallå på er! Efter en välbehövlig julledighet är vi tillbaka i lägenheten, och jag har städat ut julen. Trimmade mitt palettbladsträd och satte sticklingarna i en vas på handfatet, och kom att fundera över detta med snittblommor.

”Fredagsbuketten” känns ju lyxig och sådär, men det är kanske inte ett särskilt starkt argument hållbarhetsmässigt? Vart kommer blommorna ifrån och hur ser arbetsförhållandena ut där de odlas? Hur mycket kemikalier används under processen för att hålla ohyra borta? Är det värt att flyga rosor från andra delar av världen för en bukett som håller max en vecka? Svenskodlade blommor är ju inte heller helt problemfritt, då växthusen som bla. tulpaner drivs upp i är energikrävande.

Jaha, men så hur ska en tänka då? På sommaren kan ju vilda blommor plockas till vackra buketter (om de inte är fridlysta) och har en närhet till svenska friodlade snittblommor är det ett väldigt bra alternativ. Jag hittade @blomsterfarmen som inte ligger långt ifrån mig! Googla ”självplock blommor” + din hemstad så hittar du förhoppningsvis något nära dig också.

Men under de mörkare och kallare månaderna är det ju som sagt svårare. Kollar vi på avfallstrappan är det högsta och mest klimateffektiva steget att förebygga avfall. Så i likhet med i princip allt annat så behöver vi minska vår konsumtion; man får väl unna sig ibland, men kanske sluta handla på samma slentrianmässiga sätt som tidigare. Kanske satsa på blommor som är fina även när de torkat och som vi kan njuta av längre; olika torkade gräs exempelvis. Kolla i trädgården eller i naturen om det finns något fint torkat vi kan plocka in därifrån. Att vi faktiskt tar reda på vart tulpanbuketten kommer ifrån eller om rosorna har någon miljömärkning. Vi kan också lyfta och efterfråga detta i våra butiker och blomsterhandlar; då ser dom att det finns medvetna konsumenter som efterfrågar en mer hållbar vara!

Det är något jag ska ha i åtanke under året och framöver. Hur tänker ni kring detta?

 

Inlägget ut med julen och in med hållbara blommor! dök först upp på Johanna Montell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *