att lära sig sy – några nybörjartips från en nybörjare

Jag började sy i juni 2020. Det är alltså inte jättelänge jag har sytt egna kläder, men jag har lärt mig otroligt mycket på den tiden! kanske framförallt om hur tusan en kommer igång med något en inte gjort sedan syslöjden (om ens då). I och med covid så har syintresset gått upp och symaskinskonsumtionen har ökat. Kul att fler intresserar sig för hantverk! Och säkert är det flera som jag, som inte riktigt visste vart jag skulle börja. Så jag tänkte berätta om hur jag startade och dela mina bästa tips för att komma igång med egen sömnad.

Vad du behöver:

– symaskin m. tillbehör
– tygsax
– sprättare
– markeringpenna
– mönsterpapper
– tråd
– textil

Det blir en liten lista över saker att insförskaffa. Vissa saker har du kanske hemma sedan tidigare, men har du inte det så kan du hitta det secondhand! Japp, allt. Min symaskin fick jag i 30-årspresent och inhandlades på Mölndals symaskiner. Det är en secondhand Husqvarna 3000 i fin olivgrön nyans. Har du ingen symaskinsbutik i närheten som säljer begagnade maskiner – kolla blocket, facebook, Tradera, kolla med vänner/släktningar om dom har en maskin som står och dammar. Min erfarenhet är att de äldre, tyngre maskinerna både håller bäst och är bäst att sy på. Hittar du en sån rekommenderar jag att lämna in för service (om den stått oanvänd länge) så att ett proffs får kolla på den så att den inte krånglar för dig (för krångel är något som kommer äta upp din inspiration!).

Du behöver inte köpa exempelvis markeringspennor och mönsterpapper ämnade för sömnad. Jag kör oftast på en vanlig blyertspenna för att rita ut mönster på tyget, och mönsterpappret jag använder är rullar med vitt inslagspapper inköpt secondhand. Även byggpapp eller bakplåtspapper funkar, coh säkert massa andra grejer jag inte tänkt på.

När vi kommer till tråd och textil finns detta i massor secondhand. För trådrullar går jag till Hjällbo secondhand som har en fin sytillbehörshörna. Textil är ju det absolut roligaste att kolla efter secondhand. Tänk inte bara resttyger: det mesta av mitt tyg är gamla gardiner och lakan. Kolla alltså bland gardinerna, sängkläderna, plädar och filtar, och bland dukarna. Störst utbud för textil har Erikshjälpen Kungsbacka och Röda korset secondhand Kungsbacka. Även Mölndals secondhand har en hel del textil.

Secondhandtextil är ju det absolut bästa du kan köpa, inte bara för klimatets skull (textilavfall är vårt näst mest miljöpåverkande avfall!) utan också för att du kommer ha lättare att våga sätta saxen i ett tyg som inte kostat en förmögenhet.

Nu har du samlat på dig det du behöver och ett litet lager med fina textilier. Nu är det bara att köra igång! Men, vart fan börjar man?

Det första plagg som jag sydde är toppen med volangkrage nedan. Varför blev det just den? Jo, för jag har en likadan i garderoben sedan tidigare. Jag visste att den passade mig och jag tycker att den är fin – perfekt plagg att klona alltså! Jag började med att noga syna plagget, försökte förstå hur delarna såg ut och hur de var ihopsydda. Det kommer en långt på!

Sedan tog jag mig till youtube och kom över en video om hur du klonar dina kläder. Så det var precis vad jag gjorde. Jag följde videon, gjorde ett eget mönster utifrån mitt utvalda plagg och sydde ihop det med en hel del huvudbry. Men efter det hade jag en betydligt större förståelse för hur mönster görs och hur delarna sätts ihop.

Och alltså, i princip all sömnadskunskap jag skaffat har kommit från youtube. För att allt finns där! Alla moment du kommer stöta på, alla detaljer du vill få till, hur du syr smock och hur du rynkar ditt tyg – någon har gjort en video om exakt det. Jag vill också tipsa om Fredrika på vinden och @Majade som inspirerar och sprider sömnadskunskap.

Och till sist: man kommer inte vara nöjd med allt, men du kommer alltid lära dig något även av misstagen. Allt eftersom jag provar att göra nya saker sömnadsmässigt, desto mer lär jag mig, såklart. det är bara att våga börja någonstans; efter ett tag började jag våga göra egna mönster och utveckla de mönster jag hade – ändra ärmar och hitta på detaljer, och sakta men säkert börja hitta en egen stil.

Så, tillsist mitt bästa tips: Våga börja! Det är inte så svårt som det kan se ut.

 

 

Inlägget att lära sig sy – några nybörjartips från en nybörjare dök först upp på Johanna Montell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *